tiistai 30. elokuuta 2011

Ompelisko vähän?

Ei, ei vähääkään, se on ruostunut jumiin.
Jos oikein hahmotan heikosti erottuvan nimen, niin tämä konekaunotar on "G.A.Petrelius, Åbo." Harmi että siitä puuttuu pöytä ja jalat, jotka ovat näkemieni kuvien perusteella erityisen kauniit. Luulisin että kone on 1800-luvulta.

Kunnallisneu­vos Gustav Albert Petrelius (1836 - 1910). Hän oli porilaisen kultasepän poika, joka perusti Turkuun vähittäiskaupan 22-vuotiaana.
Varsinainen ura avautui kuitenkin tekstiiliteollisuudesta. Petrelius perusti Turkuun Suomen ensimmäisen paitatehtaan ja myöhemmin myös sateen- ja päivänvarjoja valmistavan yrityksen. Hän hankki yhdessä Carl Fredrik Junneliuksen kanssa Barkerin puuvillakehräämön vuonna 1888, jonka pääjohtajana hän vaikutti merkittävästi edustamansa teollisuudenalan kehittymiseen Turussa.
Petreliuksen suhteet aikansa yritysmaailmaan ulottuivat myös muille aloille. Hän oli mukana perustamassa Turkuun myös höyrylaivayhtiötä, kylpylaitoksia ja tulitikkutehdasta. Hän oli usean höyrylaivayhtiön johtokunnan jäsen ja sai lopulta ansioituneena yrittäjänä kunnallisneuvoksen arvonimen. Lapsettomana kuollut liikemies testamenttasi muhkean omaisuuden kotikaupungilleen yleishyödyllisiin tarkoituksiin, etenkin julkisten paikkojen kaunistamiseen.


Lähde: http://www.turku.fi/public/default.aspx?contentid=56873

Ei kommentteja: