maanantai 18. heinäkuuta 2011

Grotte d'Oselle - tippukiviluola

Besanconin lähettyvillä on pikkukylä Oselle, jonka tippukiviluola on tunnettu jo 1200-luvulla. Nykyinen suuaukko on otettu käyttöön 1504, jolloin paikka avattiin turisteille.

Opastettu kierroksemme luolassa kesti tunnin. Kuljimme n 1,2km luolastossa, jonka lämpötila on kesät talvet 13 astetta. Nykyään luolastoa tunnetaan kaikenkaikkiaan 14km ja se kulkee n 110m maanpinnan alapuolella.

Luolastosta löytyy kuitenkin koko ajan lisää käytäviä. Mahdollisesti minkä tahansa seinän takana voi olla samanlainen luolasto - vielä löytymättä. Usein pikkuruiset kulkuaukot uusiin luoliin täytyy suurentaa, jotta niihin pääsee kulkemaan.

Luolastossa on erilaisia osioita, "gallerioita", joiden rakenne poikkeaa toisistaan. Suurimmaksi osaksi luolissa on suuria tippukiviä, mutta on myös tasaisempia osioita, joissa tippukivet ovat ohuita ja vain muutaman sentin pituisia.

Opastetun luolaston loppupäässä voi nähdä luolakarhun luurankoja. Nämä 600-kiloiset karhut elelivät luolassa noin 40 000 vuotta sitten. Enpä olisikaan halunnut niihin törmätä pimeissä ja sokkeloisissa luolissa!
Ei kommentteja: