sunnuntai 23. lokakuuta 2011

Puikoilla kudotaan, kinnasneulalla neulotaan

Mieleni tekisi neuloa uudet neulakintaat. On vaan aika lailla pinnistelemistä sen tekniikan kanssa, niin paljon on aikaa edellisestä kerrasta. En käsitä miten kukaan on ikinä (joskus rautakaudella tai aiemmin) keksinyt mokoman lankojen sotkemis-tekniikan. Vaan tulos on paljon lämpimämpi kuin kudottu lapanen.
Etelä-Pohjalaisessa murteessa muuten neulominen tarkoittaa ompelukoneella neulomista. Puikoilla kudotaan. (Keskeneräinen työ on kudin, kutimet.) Myös kangaspuilla kudotaan. Neulakintaat tietysti neulotaan, sillä tekniikkaan tarvitaan neula. Iso luinen parsinneulaa muistuttava kinnasneula.

Miksi sitten muualla Suomessa neulotaan puikoilla? Ehkä siksi että Suomessa puikot yleistyivät vasta paljon keskiajan jälkeen, kun taas neulalla neulomista oli harjoitettu jo ainakin tuhat vuotta. Vanha sana jäi siis käyttöön uuden tekniikan tullessa. Samoja vaatteitahan noilla tekniikoilla tehtiin; sukkia, lapasia, paitoja, myssyjä... Oltiinkohan Pohjanmaalla jotenkin edistyksellisiä, kun sana vaihtui tekniikan muuttuessa. Voisinpa pompata kysymään joltakin esi-äidiltä.

Vähän sama ilmiö esiintyy nykyään kun televisiosta äänitetään digiboxille, mutta sanotaan edelleen yleisesti että "nauhoitetaan" joku ohjelma, aivan kuten videoaikana nauhalle tallennettaessa.
.

Ei kommentteja: