perjantai 19. maaliskuuta 2010

Saako olla savuke?

Ostin kuvan askin muutama viikko sitten. Yleensä en osta -paitsi ulkomailla. Ostin Venäjältä hienoja askeja, osa hyvin venäläisiä, osa taas suorastaan jenkkityyliä. Nyt en löydä niitä mistään. Avaamattomat koristeet; ei niin missään. Jokaikinen laatikko on käyty läpi, paitsi työhuoneesta. ...pellavalankojen ja väriainepurkkien seassa?


Missähän on muuten Tampereen Klubi-Ukko? Ei se ole enää mainos, vaan kaunistus, eikä sellaisia pidä riipiä pois kansalaisten silmistä.


Tupakan kieltämistä puuhataan. En usko kieltolakiin tässä tapauksessa, onhan se jo nähty, eikö olekin? Montakohan epäonnistunutta kieltolakia Suomi on käynyt läpi? Vaan historia toistaa itseään.


Voi herra Rettig mitä meille annoit! Jos palatsisi tilalla Turussa olisi ollut vaikka 10-kerroksinen kerrostalo, ei meillä enää olisi niitä hämyisiä ja kutsuvia luolia, jotka palatsisi kunnostustöissä löytyivät. Kissan luuranko, lapsen kenkä, viinilasit, puuesineet, nahkaesineet, metalliesineet 1400-luvulta... Mikä loputon aarre!


Muistuupa mieleen juttu Jalasjärveläisestä leski-mummosta Titanicilla. Lähti Valtoihin vanhoilla päivillään lapsien luo ja varustautui hyvin; kaikki vaatetavara leikattu matonkuteiksi ja omaa kessua säkki mukana. Mitään ei kuulunut pitkään aikaan, mutta lopulta tuli kortti koto-Suomeen; "matonkuteet meni, mutta kessut jäi"... Lieneekö tarina kaikilta osin ihan totta, mutta se on ainakin totta että Jalasjärveläinen mummo 63v, vanhin Suomalainen Titanicilla muuten, pelastui kauheasta onnettomuudesta ja elipä vielä Valloissa 10 vuotta sen jälkeenkin.


Näihin tupakka-askien takakansiin on perinteisesti laskettu ja kirjoitettu kaikki tärkeä. Muistikirjan korvikkeena. Talon piirustukset ja lautojen lukumäärät. Aikamoisia aarteita siis.

3 kommenttia:

Miia - Miian unelmia kirjoitti...

Voi että, tämä sinun blogisi on niin mahtava! Ihania ja mielenkiintoisia tarinoita sinulla!

vilukissi kirjoitti...

Ai tarkoitit näitä tupakkiaskeja ... nyt on ne pakko löytää. Oisko lehtipinossa!? Hansikaslaatikossa? Mä en ole koskaan törmännyt noihin, siis nykyään, että oisi voinut hankkia. Työmies oli yks merkki, pillitupakki, olikos ne just näitä, Saimaa?

Thilda kirjoitti...

Miia; no kiitos kovasti, mukava jos tykkäät! :)

Vilukissi; Ne Venäläiset on uusia askeja, mutta hienon ulkonäön takia ostettu. Joka kolkka on käännetty, paitti se työhuoneen raivaus on tekemättä (ovesta ei pääse nyt edes sisälle), se on "listalla" ehkä kesällä. En kyllä ymmärrä miten ne sielä vois olla. Vahingossa kai joku vienyt muutossa. Meinaan muuton jälkeen niitä ei oo näkynyt.

Nää kuvan Klubit ei oo pillitupakkaa, kun näissä puru ulottuu päästä päähän ja koko tupakka on tavallista tupakkapaperia. Pilli taas on kovaa kartonkimaista osuutta lähes puoleenväliin asti, jonka sisällä ei oo tupakkaa, eikä myöskään filtteriä. Sellanen holkki.

Arvaa mistä tiedän? Niitä oon polttanu joskus kersana kun piti kokeilla. Isältä sain askin muka "kaveri anto, ota sä tää ja säilytä muistona, kun mä en polta" -varmaan laskelmoitu että jos likka näitä polttaa niin tupakanhimo ei heti iske. Ei iskeny! ;D