perjantai 30. huhtikuuta 2010

Saisiko olla linna Ranskasta?

Tällä kertaa esittelen kolmen osan verran linnaa, jonka nimi on alt Windstein (vanha Tuulikivi). Viereisellä kukkulalla on uusi Windstein, josta kuvia myöhemmin.
Ensimmäinen maininta linnasta on vuodelta 1205.
Linna vaurioitui pahoin kolmikymmenvuotisessa sodassa (1618-1648). Lopullisesti linnan hävitti kenraali Monclarin johtamat Ranskan joukot 1676-1677.






















Nämä kaikki kuluneet portaat olivat jotenkin lempijuttujani näissä linnoissa. Mielikuvitus aina alkoi lentää ja ne käsittämättömät määrät askeleita, jotka kuluttavat portaat näin, askarruttivat mieltä.

2 kommenttia:

vilukissi kirjoitti...

Olisi ollut kamalaa elää noihin aikoihin ja lähteä linnojen hävityskeikalle! Ajatella,miten kauan niitä on ensin tehty, sitten käytetty ja joku tulee ja alkaa hävittää...Ei voi muuta kuin ihailla sen aikuisia "arkkitehtejä" ja rakentajia, näkemystä niillä on ollut paljon ja miten raskaita kiviä onkaan siirrelty, kanneltu tai suoraan louhittu kallionseinämään esim.rappusia. Ei ollut kiviporia tai nostureita. Nuo asiat on jotain sellaista, mitä ei tahdo järki käsittää. Olen saanut käydä Itävallassa tai sit se oli Saksa yhden linnan pihassa, mutta siellä asuttiin (!), että jouduimme pyörtämään, sitten näin autonikkunasta jossakin keskellä korkeaa vuorenseinämää linnan! Miten se oli sinne tehty, kuka tehnyt, oliko tyhjä, miten tavaroita oli saatu sinne, mikä oli tarinansa...keskellä ei niin mitään...kiehtovaa

Thilda kirjoitti...

Juu, samoja asioita olen pohdiskellut. Ei se hääppöstä ole ollut kylmän kalseissa linnoissa asua, kun savupiippukin vie suoraan taivaalle. Lämpimin paikka on ollut lähinnä tulta istuneella. Vaan yllättävän vanhoiksi nekin ihmiset on eläneet! 80-90-kymppisiäkin olen bongannut keskiajalta historiaa penkoessani.
Tuollakin oli esim kaivo vielä jäljellä. Kauhee louhiminen! Meillä täälä ei ole 1100-luvulla ollut vielä oikeastaan yhtään mitään tuohon verrattavaa! Muinaislinnatkin on olleet lähinnä puurakenteisia. "Nostureita" on kyllä ollut; katsopa kuviani linnakompleksista Altdahn/Grafendahn/Tanstein! Siksi muurikivissä on pieni kolo keskellä!

Vaan on siinä Suomalaisen matkailijan silmät revenneet kun linnan on nähnyt vaikkapa 1200-luvun euroopassa. Kukahan ja koska, on ollut ensimmäinen vaikkapa 1000-luvun jälkeen siellä hortoillut... Parasta olisi päästä aikakoneeseen! Huiskisin ympäriinsä eri ajoissa ja paikoissa.