Viimeinen yö Saksassa ennen Ranskaa. Pieni kuollut kaupunkipahanen, Lemberg, oli majapaikkamme. Hotellin takapihalla oli ryytyneen näköinen päreillä katettu talo, josta kuvasin ikkunan. Jotenkin harmaus kiehtoo nykyään.
Sitten suuntasimme Lembergin linnanraunioille. Linnan historia ulottuu 1200-luvun alkuvuosiin. Paikka on kyllä ollut hieno ja linna on ollut iso, mutta nyt jäljellä on enää hyvin vaatimattomat rauniot. Linnan kappelin kaivauksissa on löytynyt 16 lapsen luurankoa. Niistä 11 oli sikiön, vauvan tai alle 2-vuotiaan luurankoja. Kaksi lasta kuoli kolmen ja viiden ikävuoden välillä, yksi oli 13-vuotias poika ja yksi 17-vuotias tyttö. Hautaukset olivat 1600-luvun ensimmäiseltä puoliskolta. Yksi mahdollinen selitys lasten hautauksiin on 30-vuotisen sodan aiheuttama väestökato Pfaltzin alueella, jolloin Sveitsin calvinistit asettuivat Lembergiin. Toinen mahdollinen selitys on mennoniittien muuttaminen alueelle. He eivät kasta lapsia, jolloin lasten hautaaminen vihittyyn hautausmaahan on kiellettyä.
Vuonna 1636 kapteeni Mossheimin alainen kuljeskeleva ratsujoukko tuhosi linnan ja sytytti sen tuleen. Raunion kiviä käytettiin uudelleen rakannusmateriaaleina Pirmasensin ja Lembergin kaupungeissa.
Linnaan kaivettiin 1200-luvun loppupuolella kaivo, sillä sadevesivarat eivät olleet yleensä riittävät. Koska linna sijaitsee korkealla mäellä, kaivo jouduttiin kaivamaan erityisen syväksi. Hakulla ja vasaralla kaivoa kaivettiin kaikkiaan 94,8m. 1600-luvulla kaivo täytettiin kaikenlaisella rojulla. Vuosina 1993-1996 kaivosta kaivettiin kaikki vuosisatojen ajan sinne kertynyt jäte pois. Arkeologisina löydöksinä kaivosta tuli esiin mm saranoita, lukkoja, heloja, avaimia, kirveitä, veitsiä, kahleita, pihtejä, rahoja, solkia, miekkoja, tikareita, nuolenkärkiä ja aseiden piippuja.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
2 kommenttia:
Vaikuttaa mielenkiintoiselta paikalta. Nyt iski taas mahtava matkakuume! Minua kiinnostaa historia, mutta mieluiten juuri tuolla tavalla paikalla koettuna, ei kirjasta luettuna.
Juu, linnanrauniot oli kyllä tosi mielenkiintosia! Historian siipien havinaa...
Lähetä kommentti